Idegranshäck – Den långsamma men långlivade häckväxten

I Sverige växer idegranen vilt och den blir mellan 10-20 meter hög. Och som ovan nämnt växer den långsamt, även om den växer snabbare än hybrididegranen. Den är dock mer känslig för hög fuktighet i jorden så det är ytterst viktigt att dränera marken ordentligt där den ska planteras. Idegranen har dock en rad stora fördelar, speciellt när man jämför med barrträd och i följande punkter tar vi upp ett par av dessa fördelar.


onnola – 2012

  • Som ovan nämnt så är den känslig för mycket fukt, men den är dock inte känslig för skugga. Så man kan med fördel plantera den på mindre soliga platser eller under träd helt utan problem.
  • Fast den växer snabbare än hybrididegranen så påverkas inte den vanliga idegranens livslängd av detta. Och visst är den något dyrare än exempelvis en laurel, men eftersom den jämfört med många andra häckväxter har en längre livslängd får man garanterat igen pengarna på det sättet.
  • Den är nästintill helt fri från underhåll, det absolut viktigaste är som tidigare nämnt att man dränerar marken och se till att den håller sig ordentligt dränerad. Står rötterna för länge i vatten, börjar den anta en orange färg och dör slutligen om man inte gör något åt det. Gödsla behöver man endast göra en gång per år.
  • De giftiga bären försvinner när man klipper till idegranen och detta kan vara väldigt bra om man har små barn hemma. Men även om bären försvinner, är den fortfarande säker från djur som skulle kunna tänka sig att äta på den. Detta kan man garantera eftersom hela idegranen faktiskt är giftig.

Sammanfattningsvis så är idegranen en utav de mest populära häckväxterna som finns i vårt vackra land. Den brukar kallas för Kungen av häckar och med dess många fördelar är det inte att undra på hur det kommer sig.

Write your comment Here