VAD ÄR EN HÄGE?

Dagens häckar som Thuja Smaragd är levande väggar som skapar avskildhet och pryder trädgårdsområden och bildar naturliga gränser som är funktionella och vackra. I vidaste bemärkelse placeras alla träaktiga växter nära varandra för att bilda en barriär som utgör en häck, från en hög cypressvindruta till en knähöjd av lavendel.

Definitionen är som följer.

Formellt eller informellt

Lövfällande eller vintergröna

När en rad sammanflätade buskar beskärs kallar vi detta för en formell stil. När den lämnas lös, liksom häckarna som delar jordbrukarnas åkrar, kallar vi det informellt. En lövväxt är en som tappar sina löv och en vintergrön förblir grön året runt. Vissa buskar är vintergröna i ett klimat och lövfällande i ett annat – något man bör tänka på när man handlar växt.

SKAPA EN GRÄNS

Vad letar du efter i en häck?

Vill du ha buskar som växer snabbt, vintergröna och långa, för att blockera utsikten över bensinstationen i hörnet? Visste du att växter absorberar föroreningar och buller förutom att skapa en attraktiv synlinje? Eller upprättar du en uppfart med buskar för att stärka din trottoarkant och hindra gästerna från att lämna däckspår på din gräsmatta? Att känna till dina behov hjälper dig att välja rätt sorter för din fastighet.

Var medveten om att även om formella sorter kräver beskärning regelbundet, kan även informella typer dra nytta av tillfällig klippning.

 Följande buskar har klarat tidens test och förtjänar erkännande som av de bästa för säkring. Beskär dem för en formell visning eller lämna dem till sina egna enheter för en anspråkslös häck. Du kommer säkert att hitta de perfekta sorterna för ditt utomhusutrymme bland dessa vinnare!

1. EMERALD GREEN ARBORVITAE (THUJA OCCIDENTALIS ’SMARAGD’)

För en snabbväxande, kolonnformad buske som skapar integritet och blockerar vind, överväga den smaragdgröna arborvitae. Doftande vintergröna trivs i full sol i en mängd olika jordar. När den väl är etablerad kräver den ingen vattning, och den är kall och värmetålig. Denna arborvitae är utmärkt för trånga utrymmen, eftersom dess maximala omkrets bara är cirka fyra meter, med en höjd som når 15. Plantera nära för att skapa en levande vägg av grönt.

2. DWARF ENGLISH BOXWOOD (BUXUS SEMPERVIRENS ‘SUFFRUTICOSA’)

Dwarf English boxwood, eller box, är en skarp doftande vintergrön med mjuka, glänsande små löv som växer i runda buskar. Box är en långsam odlare, men en stor investering, eftersom den kan leva över 100 år!

En viktig fördel för denna typ av buksbom är att den är minst motståndskraftig mot ett destruktivt skadedjur, buksbombladmineraren. Denna buske är torktålig och trivs i genomsnittlig jord. Full sol är bäst, men lådan tål lite skugga. Det toppar på cirka tre meter, med en omkrets på upp till fyra meter runt. Plantera nära och klipp för en välskött häck.

Write your comment Here